Nekaj glede latvijske hrane sem že zapisala v zavihku na desni strani pod "Prvo spoznavanje sodelavk in latvijske hrane".
Mogoče kdo kaj od tega pozna, vendar zame je ta hrana drugačna oz. je še nikdar nisem videla.
To je sadje, ki zgleda kot roža. Latvijci ga imenujejo "fizālis". Je nekakšna mešanica sladko-kislega okusa.
Zgornja desna vem, da je latvijska firma. To je sladica narejena iz skute. Je lahko s kokosom, čokolado, vanilijo, jagodo... Hrani se na hladnem - v hladilniku. :)
Laima, njihovo podjetje čokolade - jih še preizkušam. :)
Tu pa tam me srečajo kakšna presenečanja, ki jih nisem vajena v naših trgovinah.
Ptičja jajca (zelo majhna. So prepeličja.):
Teden dni kasneje, ko sem jih prvič zagledala, sem si jih kupila, da jih probam. So zelo majhna, rumenjak je manj rumen, beljak pa že skoraj prozoren. Alejandra misli, da so ta jajca bolj zdrava, vendar bo to informacijo še potrebno preveriti.
![]() |
| Verjetno se ne vidi kako majhna so, saj je namreč ponev tudi mala in krožnik prav tako. :) |
Nenavadno pakiranje sladoleda - kot klobase:
Popečen kruhek na olju je tradicionalen. Večinoma je s semeni in zelišči:
Skoraj vsi kruhi so že narezani, večina jih tudi vsebuje kumino ali semena. Težko najdem črn kruh brez tega.
Tradicionalen sir s kuminami - sem rekla, da so kumine povsod (ojoj).
Ekvadorske banane:
Zbrala sem pogum in končno začela to hrano kupovat in sprobat. Takšna je ta banana:
Pri njej me najbolj moti barva, saj imam banane rada le, ko so rumene ali malenkost tudi zelene. Ko začnejo temnit, mi več niso tako dobre, saj so preveč "pocaste". Ta je cela rjava, bolj kvadratne oblike (če jo pogledamo okrog in okrog), okus je skoraj enak, mogoče malenkost slajši. Pozna pa se razlika v ceni, saj je ta bistveno dražja.
Rumen in temno rdečo-zelen paradižnik:
Po okusu mi nista različna od "navadnega". Ne vem ali sta kaj bolj zdrava ali zakaj sta dražja?
Rumena sliva
A zdaj pa še zelena in rumena cvetača? :)
Tu je še rumena lubenica. Nisem njena velika ljubiteljica, saj imam zmeraj probleme kako jo narezati. Potem ne vem kakšna mora biti, da vem, da je zrela. Vseeno pa me je zanimal okus rumene. Okus ponovno ni nič kaj drugačen od rdeče.
Ker je bil ta kos zame prevelik, sem drugo polovico narezala na manjše koščke ter postavila v zmrzovalnik. Sedaj imam lučko ledenko. :)
Kupila sem si tudi to sadje, ki se imenuje karambola. Na spletni strani sem prebrala, da ta rjava črta na olupu pomeni, da je sadež zrel.
Ni izbire bučnega olja (očitno za solato uporabljajo olivno), v manjši različici trgovine Rimi sem najdla le eno znamko. Z veseljem pa sporočam, da sem v trgovinici Iki (litvijska znamka) najdla sledeče:
Nekaj smešnega sem še najdla v trgovini:
![]() |
| ta sok ni 1l, ampak 0,95l. hahaha |
V eni od hipermarket Rimi sem videla akvarij z ribami. Ribo si lahko izbereš kar iz akvarija (za svojo jed).
Sladki krompir. V notranjosti njegova barva spominja na korenček, tudi okus je mešanica med krompirjem in korenčkom. Zunanjost spominja na korenino. Zavila sem ga v folijo in ga popekla v pečici.

























Ni komentarjev:
Objavite komentar